Bir Yılbaşı Klasiği

Mahalle fırınında pişirilmiş hindi.

Hindi neden yılbaşının olmuştur?

Mutlaka aradığımızda bununla ilgili bilgilere ulaşabiliriz.

Hindinin vatanının Amerika olduğunu, yabani olduğunu ve mısırla beslendiğini, sonradan evcilleştirildiğini, yerlilerin hindi avına gittiğini, mısır ektiklerini, özel günlerde sofraları süslediğini ve sonrasında sofradaki görünümünün güzel olması sonucunda gelenekselliştiğini  öğrenebiliriz Google’ dan.

Dikkati çekmek istediğim: Hindinin sadece yılbaşına özel değil her zaman tercih edilmesi gerektiğidir. Hindi eti yeme alışkanlığının edinilmesi; sağlık açısından çok faydalı olması ve  kırmızı ete alternatif olması açısından da önemlidir.

Hindi etinin düşük yağ içeriğiyle kalp dostu olduğunu, mineral deposu olduğunu, içerdiği çinkonun bağışıklık sistemine iyi geldiğini, fosfor, magnezyum, demir ve bol protein içerdiğini, kırmızı ete göre ekonomik, yaşlanmayı geciktirici, antioksidan, içerdiği triptofan nedeniyle de mutluluk verici besinlerden olduğunu da Google’den teyit edebiliriz.

Yılbaşlarında hindi pişirmek hangi nedenle olursa olsun, bizde de gelenek haline gelmiştir. Kalabalık aile yemekleri için boyut olarak da uygundur. Mutluluk verdiğinden olsa gerek ”yemekte hindi var”denildiğinde gülümseme olur yüzlerde. Mademki gülümsetiyor, daha çok sofralarımıza katabiliriz o zaman. Bütün olarak fazla gelebilir bu nedenle parçalar halinde alarak mutluluklarımıza mutluluk katabiliriz…

Yazarken hindilerin ”gulu gulu” seslerini duyar gibi oldum bir an.

Sevimli hayvanları yemek bazen insanı düşündürüyor ama doğanın yasası ve buna yapacak bir şey yok ne yazık ki…

İnsan olan bizleri bazen anlamak gerçekten de zor. Bu niye mi?  ”Kabaramazsın kel Fatma, annen güzel sen çirkin ” ne demek? Niye hindiyi kızdırmak? İşte bu nedenle. Niye hindiyi kızdırıp, kabartıp, üzerimize gelmesini istemek? Bunu anlamak gerçekten de zor… Siz siz olun bunu yapmayın, bizleri mutlu eden hindileri, mutsuz etmeyin olur mu?

🙂

Penceremden İnciler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir