Kalimerhaba Derneği ile buluşmamız 2011 yılında oldu. Oğlum, resim dersinden düşük puan alınca resim kursu almayı istedi. İnternetten araştırırken Kalimerhaba Derneği’ ne rastladım. Telefonda kendimi tanıttım. Telefonu açan Selma Sonat’tı. Devekuşu Kabare’nin oyuncusu, Çılgın Bediş’ in annesi; tiyatro oyuncusu Selma Sonat. Bünyelerinde resim öğretmeni olduğunu söyledi. Çocuklar ve büyükler için de tiyatro çalışmaları yapıyorlardı. Sonrasında oğlum kursa başladı. Onu götürüp getirirken ortamı sevdim. Bir gün Umur Özlüer “Senin de ihtiyacın var” dedi. Haklıydı. O zamanlar 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda çalışıyordum. Marmaris’e yeni taşınmıştık. Çok kimseyi tanımıyordum. İstanbul Efendisi oyununun provalarına devam ediyorlardı. Nöbet arası boşluklarda İstanbul Efendisi oyununa dahil oldum. Bu şekilde başlayan yolculuğumuz bu günlere kadar geldi.
Bu yıl Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivalinin 16. Yılı kutlanıyor. Kalimerhaba Ailesi olarak; ‘Marmaris’te Sanat’a sağlam bir temel attılar. Tüm çalışmalarını beğeniyor ve saygı duyuyorum.
Festival, Koordinatör Umur Özlüer ile Başkan Selma Ankara Sonat’ın Festival açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonrasında sanatçıların hazırladığı videolar (Diğerlerine ulaşınca onlara da yer vermeyi isterim.)
ve Yönetmen Biket İlhan’ın “Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi” filmi gösterildi. Bana göre bu film; sanat ve sağlığın ayrılmaz bir ikili olduğunu da vurguluyordu. Sayın Biket İlhan ile beraber izlemek de güzeldi. Bu filmi daha çok sağlıkçının izlemesini dilerim.
Festival, 28 Mart’a kadar devam edecek. 21 Mart Dünya Şiir Günü ve 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü de kutlanacak. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü, ‘Altan Karındaş’a Saygı Gecesi’ olarak hayata geçirilecek.
Festival programını, Marmaris Kültür Merkezi sitesinden öğrenebilirsiniz: http://www.kalimerhaba.org/
Temasının sağlık ve sanat olmasının yanında; kitabım basıldıktan sonra katıldığım ilk etkinlik olması bakımından da bu festival benim için ayrı bir öneme sahip. Festival açılışında videoma ve sergide de kitabıma yer verdiği için Sayın Umur Özlüer’e teşekkür ederim. Başarılar dilerim.
Sağlıklı toplumlar için sanat mutlaka olmalı. Tüm yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları işbirliği içinde çalışarak bu fikre destek olmalı ve ellerinden ne geliyorsa yapmalı. Sanat Engel Tanımamalı. Toplumdaki tüm bireyler, hem kendi sağlıklarından hem de toplum sağlığından sorumludur. Ben de sağlık mesleğinin bir neferi olarak, kalemimi mesleğim için konuşturmayı seçtim. Mesleğimi ve insanları seven bir hekim olarak, bu şekilde de katkı sağlamayı istedim. Sanatı sağlık için seçtim.
Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun. ‘Sağlık ve Sanat’ temalı 16. Uluslararası Kadın ve Sanat Festivali kutlu olsun. Festivalde emeği geçen tüm sanatçılara saygılarımla… Dr. Demet Nohutçu