Bilinsin İstedik

İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu

28 Nisan Dünya İşçi Sağlığı Ve Güvenliği Günü Dolayısıyla

Daha Önce Neler Dedik?

Corona Nasıl Haklı Çıkardı Bizi?

İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgilenen profesyonellerce (İşyeri hekimleri, İş güvenliği uzmanları) yıllarca savunduğumuz birçok şey corona salgının getirdikleri ile birlikte doğrulanmış oldu.  Dünya İşçi Sağlığı ve Güvenliği günü dolayısıyla bunları kamuoyu ile paylaşmak istedik;

1.Risk Faktörleri Var Dedik: Yıllarca işyerlerinde risk faktörleri var dedik; kimyasal risk fakörleri, ergonomik risk faktörleri, psikososyal risk faktörleri gibi birçok risk faktörleri var, risk faktörlerine karşı koruma çalışmaları yapılsın dedik. Korona salgını ile birlikte biyolojik risk faktörleri (virus, bakteri vb.) nin birçok işyeri için (sağlık kurumları, hastaneler vb) ne kadar önemli olduğu acı bir şekilde anlaşıldı.

2.Kişisel Koruyucu Kullanın Dedik: Yıllarca işyerlerinde KKD (Kişisel Koruyucu Donanım) ları kullanın dedik. Baret kullanın dedik, N-95 ve diğer maskeleri toz ve kimyasal maddelere karşı kullanın dedik. Koruyucu gözlük kullanın dedik. Korona salgını ile birlikte kişisel koruyucuların önemi anlaşıldı. Herkes maske, koruyucu gözlük, eldiven vb kullanmaya başladı. Sadece işyerleri değil tüm toplum önemini anladı.

3. Acil Durum Planı Yapılsın İstedik: Yıllarca işyerlerinde acil durum planı yapılsın dedik. Olay meydana gelmeden önce alınacak tedbirler ve meydana geldikten sonra kriz halinde yapılacaklar diye çalışma yapılsın istedik. Corona salgınından sonra bu planların önemi anlaşıldı. Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planındaki önlemler alınsaydı belki daha rahat olabilirdik.

4. Meslek Hastalıkları Önlensin Dedik: Yıllarca çalışanlar çalıştıkları yerlerdeki risklerden dolayı hasta olmasınlar diye sayısız etkinlik yaptık. Meslek hastalıkları kayıt edilsin istedik. Corona salgınından sonra sağlık alanında çalışanların işyerlerinde (hastanelerde vb) biyolojik risk (virus) dolayı hasta olmasını acı bir şekilde deneyimledik. Sağlık sektörü dışında da birçok iş kolunda mesleğinden dolayı işyerlerinde corona enfeksiyonu kapan binlerce çalışan tespit ediliyor.

5.İş Kazaları Olmasın Dedik: Yıllarca çalışanlar çalıştıkları yerlerde iş kazasına uğramasın diye sayısız faaliyet yürrüttük. Her kaza kayıt altına alınsın istedik. Corona salgınından sonra işyerinde virus bulaşma tespitleri de artık iş kazası olarak değerlendirilmeye başlandı.

6.Kronik Hastaların Sağlık Gözetimi Dedik: Yıllarca işyerlerinde özel politika gerektiren çalışanlar (yaşlı çalışanlar, genç çalışanlar, engelli çalışanlar, emzikli, gebe çalışanlar) sağlık gözetimlerini yaptık. İşyerlerinde kronik hastalar (yüksek tansiyon, diyabet vb ) sağlık gözetimlerini yapıp işe göre çalıştırılmalarını sağladık. Corona salgını sonrası bu grupların önemi anlaşıldı. Kronik hastalar, 65 yaş üstü çalışanlar için sokağa çıkma yasağı gibi özel önlemler getirildi.

7. Hijyen- Dezenfeksiyon Dedik: Yıllarca işyerlerinde hijyen önlemleri alınsın diye uğraştık didindik. Yemekhane hijyeni, tuvalet- lavabo hijyeni, el yıkama, el dezenfektanları, işyerlerinde hijyen eğitimleri ve hijyen denetimlerini yaptık. Personel hijyen belgelerini kontrol ettik, portör muayenelerini takip ettik. Corona salgını sonrası hijyenin önemi bütün ciddiyeti ile ortaya çıktı. Herkes artık dezenfektan kullanmaya başladı. Hijyen hayatımızın en önemli unsuru oldu.

8. Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Aşılama Dedik: Yıllarca işyerlerinde biyolojik risklere karşı aşılamayı önerdik. Grip aşısı, tetanoz aşısı, hepatit aşısı gibi aşıları işyerlerinde inatla uyguladık. Aşı karşıtı görüşlere karşın aşılamayı sürdürdük. Corona sonrası tüm toplum aşılamanın önemini acı bir şekilde öğrendi.

9.Koruyucu Hekimlik Dedik: Yıllarca işyerlerinde işyeri hekiminin görevi koruyucu hekimliktir dedik. Reçete yazma ve hasta muayenesi sonra gelir dedik. Bulaşıcı hastalıklara karşı işçi sağlığı eğitimleri yaptık,  eğitim kayıtlarını aldık, sertifikalar verdik. İçme suyu, yemekhane hijyenlerini kontrol ettik. Corona salgını sonrası koruyucu hekimliğin önemi bütünüyle anlaşıldı.

Sonuç Olarak; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanında çalışanlar olarak zaman içinde ne dediysek ne yaptıysak salgın ortamı bizi haklı çıkardı. Yukardaki maddelerde ve daha yazamadığımız sayısız maddede SAĞLIK ve GÜVENLİK alanında savunduklarımızın, yaptıklarımızın ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğrendik. Dünya işçi sağlığı ve güvenliği gününde bunlar bilinsin istedik.

Dr. Hakan Toksöz

İzmir Tabip Odası

İşçi Sağlığı Ve İşyeri Hekimliği Komisyonu Başkanı

                                                          ***

Covid19 Günlerinin Anısına

Sevgili arkadaşım kalemine sağlık. Bu sözlerin üzerine diyecek bir söz yok. Yıllarca hepimiz emek verdik. Yorulduk da…

6331 sayılı isg yasası çıkmadan önce bu süreç; biz sağlık çalışanlarınca ve sağlık ocakları ve halk sağlığı birimleri, sağlık grup başkanlıkları yoluyla yürütülmekteydi. Aşılama, eğitim, aile planlaması, okul taramaları, köy gezileri ve yine eğitimleri birincil görevimizdi.

Tabip odaları da işyeri hekimliği uygulamalarına ev sahipliği yaparak bu konuda eğitim ve sertifikalandırma için destek verdi.

6331 sayılı yasa çıkınca bu konu çalışma bakanlığının konusu ve çalışma alanı oldu. Bu yasa ilk çıktığında devrim niteliğinde bir uygulama diyerek çok mutlu oldum. 2012 ‘den bu yana epey yol alındığını da düşünüyorum. Ancak senin de belirttiğin gibi corona virüs bizlere göre daha çok yol aldırdı. Her sorun bir armağan saklar denir ya bu da öyle oldu sanırım.

Bu süreci çabuk atlatmamız ve bir an önce sağlık ve güvenlik dolu günlere kavuşabilmemiz dileğiyle…

Ayrıca yazını paylaşmama izin verdiğin için de çok teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim.

Dr. Demet Nohutçu


Penceremden İnciler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir