Bayramlar bazen sorunlara dikkat çekmek içindir.
Türkiye’ de modern tıp eğitiminin başladığı tarih olarak kabul edilen (14 Mart 1827) 14 Mart, ”Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır. İlk kutlama 14 Mart 1919′ da işgal altındaki İstanbul’ da gerçekleşmiştir. Tıp öğrencileri işgali protesto için toplanmışlar, dönemin doktorları da destek vermişlerdir. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.
” İŞGAL’ E HAYIR!!! ” Diyen bu değerli insanları saygıyla anıyorum.
O günlerden bu günlere yurt savunmasında canlarını vatan için hiçe sayan bu mesleğin mensupları ne oldu da saygıyı yitirdi ve şiddete maruz kalmaya başladı? Kuşkusuz buna verilecek olumlu ya da olumsuz yanıtınız vardır. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de olmaması gerektiği halde, olumsuz örnekler olabilir. Biz sağlık çalışanları her ne olursa olsun, canla başla çalışmaya devam ediyoruz. Özellikle herkesin birbirine birer metre yaklaşmaktan çekindiği bu günlerde bizler hastalarımızla iç içeyiz ve şiddet değil, şefkat istiyoruz… Hakaret değil sevgi ve anlayış istiyoruz…Ve
” SAĞLIKTA ŞİDDETE HAYIR!!! ” Diyoruz.
Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır:
“Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.”
Bu tanımda bedence ve ruhça iyilik hali sağlığın bilinen yönüdür. Sosyal sağlık bilinmeyen ancak bilinmesi gereken en önemli yönüdür. Sosyal sağlık bozulursa, bedensel ve ruhsal sağlıktan söz edilemez. Savaşlar, salgınlar, doğal afetler buna örnektir. Günümüzde de ne yazık ki daha çok görünür hale gelmiştir.
Bu nedenle 1919 yılında tıp öğrencileri ve doktorlar işgale hayır dediler. Toplumsal olaylar, savaşlar, küresel salgınlar aynı zamanda sosyal yönden iyilik halimizi de bozduğu için hekimlerin insanlığı ilgilendiren her türlü gündemde söz söylemeye hakları vardır. Sağlıklı toplumlar adına, yönetimlerin de buna saygı duyması çok önemli bir gerekliliktir. Bu da, hekimlerin ya da hekimler topluluğunun ve yönetimlerin birbirini destekler durumda olmalarıyla anlamlı olur ve işe yarar çözümleri de beraberinde getirir.
Ettiğimiz tıp yemininde yazdığı üzere, kardeşim olan meslektaşlarımın da Tıp Bayramını kutlarım. Dilerim ki bundan sonraki tıp bayramları artık sorunlara dikkat çekmez ve bayram tadında kutlanır. Tüm insanlık olarak sağlıklı bir geleceğe sevgi ve saygılarımla…