Bir Yılın Ardından

Bir yıl ne de çabuk geçti değil mi? Sitemi 15 Ekim 2018 de açmıştım. Sitemin ilk yazısı “Lili’nin  Dileği” isimli masaldı. Lili’ nin dileği daha sonra yaratıcı yazma atölye çalışmasını anlattığım yazımın parçalarından biri oldu. Parçalar birleşti ve kocaman bir yazı oldu. ”İncilerden bir kolye” demiştim bunun adına da. Sonra yazmaya devam ettim. Yazılar çoğaldı. Kimi zaman yaptığım bir resmi kimi zaman okuduğum bir kitabı; ya da izlediğim tiyatroyu kimi zaman gittiğim yerleri, mutfağımı; ya da işim ile ilgili anılarımı anlattım. Yazdıkça daha da sevdim. ”Kitap kadar olunca yazdıklarım” dedim. Kitap kadar oldu da. Şimdi dizgide. Tüm yazılardan (İnci) kocaman bir kolye oluşmak üzere. Resimler çok olduğu için biraz oyaladı. Bu da bir deneyimdi. Bir daha ki sefere sanırım bu kadar çok resim koymayacağım 🙂
Yazmak eylemi beni çok mutlu etti. Bilincimin altını da, üstünü de düzenlememi sağladı. Bahar, yaz, kış temizliği yapmamı, fazla olanlarını, işe yaramayanlarını atmamı sağladı ve içimi rahatlattı. Sadece bunun için bile hepinize yazmanızı tavsiye edebilirim. Örneğin günlük yazarak başlayabilirsiniz.
Nasıl spor yapıldığında kaslar gelişiyorsa, yazı da öyle. Yazdıkça gelişiyor. Sporda olduğu gibi yazıda da sebat etmek, devam etmek gerekiyor.
Eğer takip ediyorsanız, giderek daha çok kitap basılmaya başladığını görürsünüz. Bu güzel bir şey. Üretmek güzel. İlham olabilmek güzel.  Öğrenmenin de sonu yok. Her insan bir roman. Kendi romanını yazıya dökebilenlere ne mutlu. Hepsinde harcanan bir emek var.
Kitap okumayı severdim ve okurdum. Yazıya ilk başladığım günlerde, etkilenmeyeyim diye kitap okumayı istemedim. Şimdiyse okuyorum ve okurken de sözcük dizilimlerine, yapılan kurgulara, anlatımdaki üsluplara, noktalama işaretlerine bakıyorum. Okumak bir  anlamda yazı için pratik yapmak demek oldu benim için. Küçükken az olan sözcük dağarcığımız okuya okuya gelişmedi mi?  Zaten etkilenmemek mümkün müdür okuduklarımızdan.

Yeniden okumaya başladığımda, elimdeki kitaplara baktığımda kitapları alırken  yazarlarına bakmamış olduğumu fark ettim. Çoğunu biliyordum ama aralarında bilmediklerim de vardı. İnternetten okurken de bazen aynısını yapıyorum. Merak ettiğim konuyu arama motoruna yazıyorum. Karşıma çıkan yazıları okuyorum, okurken de mantık süzgecimden geçiriyorum. Karşılaştırma yapmamı sağlıyor, ters gelen bir şeyler varsa ilgili yazılardan okumaya devam ediyorum. Ta ki içim rahat edene kadar. Tüm yazarları tanıyacağız diye bir şey yok. Hele ki günümüzde giderek artan yazar sayısına bakarsak. Her insandan, insan denen kitaptan mutlaka öğreneceğimiz bir şeyler mutlaka var. Görüşlerimiz bazen uymayabilir. Olsun. Bu, bizi araştırmaya sevk edebiliyor. Okudukça öğreniyoruz, öğrendikçe okuyoruz…

Eskiden ansiklopedilerimiz olurdu. Mutlaka Türk Dil Kurumuna ait sözlük de olmazsa olmazımızdı. En sevdiğim kitabım Türkçe sözlüktü. Kocaman kahverengi tahta kabıyla dimağımda duruyor hala. Kitaplarla ilgili anılarıma baktığımda aklıma odamızın ortasında bir kasa dolusu kitabı; kırtasiyeci bir arkadaşı babama olan borcunu böyle ödemek istemişti, babamın her doğum günümde  elinde bir kitapla gelişini, öğretmenimin hasta olduğumda elinde kitapla ziyaretime gelişini, ”Türkçen çok düzgün, çok mu kitap okuyorsun?” deyişini, komşu ablamın büyüdüğü için bana kitaplarını verişini, babamın aldığı kitaplığı ve bunun da evimizin en şık eşyası olduğunu ve her seferinde tozunu keyifle aldığımı, sonra da karşısına geçip izleyişimi hatırlarım. Güzel anılardı. Kitaplar yaşamımın her evresinde beni mutlu etmiştir…

Kitaplar en yakın arkadaşlarımız. Onlarla vakit geçirmek de güzel. Çok okumalıyız, öğrenme işi de hep devam etmeli. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Doğru kaynaklardan olduğuna emin olunmalı. Araştırma işi de hiç bırakılmamalı. Gerektiğinde işin uzmanına danışmaktan da çekinilmemeli…

Neden mi? Gelin bu sorunun yanıtını hep birlikte öğrenelim:

”21. Yüzyılın cahilleri, okuma-yazma bilmeyenler değil, okumayanlar, öğrendikleri yanlış bilgileri değiştirmeyenler ve yeniden öğrenemeyenler olacaktır.” Alvin Toffler. Wikipedia

Penceremden İnciler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir