Büyülü gerçeklik … Kadın dünyasını dile getiren kadın yazarlar… Tüm bunlar, “Atölye çalışması” nın konusuydu hatırlarsanız…. Yazarımız Iraz’a, kadın yazarları sormuştu ve bu konuda örnekler de vermişti. Laura Esquivel’in yazdığı ”Acı Çikolata” kitabı bu örneklerdendi. Araya başka kitaplar girince, bu kitabı yeni okuyabildim. Laura Esquivel, kadın dünyasının büyülü gerçekliğini, Acı Çikolata adlı kitabında başarılı bir şekilde dile getirmiş.
”….Laura Esquivel, bu olanaksız aşkı, yemek ve kocakarı ilaçları tanımlarıyla dile getiriyor ve sarsıcı, büyüleyici bir dille bu aşkın ezgisini yaratmayı başarıyor. Yarım kilo soğan, iki baş sarmısak, bir tutam fesleğen, bu romanın her satırından fışkıran yakıcı aşkın simgesine dönüşüyor. Yazarın ironik, neşeli, yumuşak bir dili var. Yaşam sevgisi ve ruhsal aşk, bu dilin içinde büyülü gerçekliğe kavuşuyor. Pek az kadın yazar, kadın dünyasını bu düzeyde dile getirebilmiştir. Kısa sürede on beş dile çevrilen ve yazarın senaryosuyla sinemaya da aktarılan, filmi de ülkemizde büyük ilgiyle karşılanan Acı Çikolata, başta Meksika ve ABD olmak üzere her ülkede satış rekorları kırdı. Bir kez okumakla yetinemeyeceğiniz bir roman.”
Okumanızı tavsiye ederim.
***
Atölye çalışmasında, kendi gerçekliklerimizden yola çıkıp, minik öykü ve masallar oluşturmuştuk. Bu en kolay olanı demiştim…
Burada, sizler için de bir bölüm ayırdım. Mektuplardan İnciler. Endişe etmenize gerek yok çünkü burası sadece atölye. Herkes burada yazmayı deneyimleyebilir. Yazmak sağlığa iyi gelir. Bir hekim olarak, hepinizin sağlığına da küçük bir katkı sağlamak isterim. Dileğim; mektuplarınızdan da bir kitap oluşması. Hadi o zaman, sizler de büyülü gerçekliklerinizi oluşturun. Adı mektup ama, masalda olur, öykü de, makale de. Nasıl isterseniz öyle…. Yazarken bana hitap etmeniz de gerekmez. Sizleri daha fazla oyalamayayım. Artık yazma sırası sizin…
***
10 ekim 2018′ den bu yana, kendi atölye çalışmama, burada devam ettim. Katıldığım sanat atölyelerinden edindiklerimle, kendi büyülü gerçekliklerimi (yazılarımı) oluşturdum. Mutfak ve resimlerim de çeşni kattı. Bunu yaparken bana eşlik edip takip ettiniz. Atölyedeki çırağın okurları oldunuz ve beni onurlandırdınız. Bunun için, sizlere teşekkür ederim. İlköğrenim yıllarımdan sonra, “Yazmak eylemi” nin yeniden güzelliğine vardım. Yazmak, gerçekten iyi hissettiriyor. Sizlere de tavsiye ederim. Yazamam demeyin. Bilemezsiniz. Belki, sizin de içinizden bir yazar çıkar…
***
Acı Çikolata kitabı, atölye çalışmasına öğrenci olarak katılan Türkçe Öğretmenimizin kitaplığından. Bunun için, kendisine teşekkür ederim. Her daim öğrenci kalabilen öğretmenlere saygıyla…
Devam edecek…