Virüs Neler Anlatıyor ?

 

Merhaba. Ben bir virüsüm. Adım Hepatit B. Kan ve cinsel yolla bulaşırım. Yüzeylerde uzun süre yaşarım. Sarılık diye bilinen hepatite yani, ‘karaciğer iltihaplanması’na neden olurum. ‘HBV’ olarak da anılırım. Akut  enfeksiyonumu geçiren yetişkinlerin büyük bir çoğunluğu genellikle tamamen iyileşebilir ve hastalığa karşı bağışık olur. Bazen kronikleşebilirim. O zaman siroz ve karaciğer kanserine neden olurum. Kolay terketmem onları ve karaciğer nakline kadar götürürüm. Bu yüzden insanlar beni sevmezler. Benden korunmak için aşılar geliştirirler. Bir sır vereceğim size: Benimle karşılaşmak  istemiyorsanız eğer hijyen kurallarına dikkat edin. Dezenfektanlar düşmanlarımdır. Koruyucu aşıyı da mutlaka yaptırın.

En yaygın bulaşma yollarım:

-Kontrol edilmemiş kan nakli ya da kan ürünlerinin kullanımı.
-Sterilize edilmemiş araçlarla tıbbi ya da diş müdahaleleri.
-Anneden bebeğe doğum sırasında.
-Kullanılmış enjektör paylaşımı.
-Tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımı.
-Sterilize edilmemiş araçlarla dövme ya da vücut takılarının uygulanması.
-Güvenli olmayan cinsel ilişki olduğu için, bunların hepsine dikkat edin.

Bunlarla uğraşan meslekler çalışanları da dikkat etsinler.

***

Meslek yaşamımız  boyunca  bizler, senin gibi virüsler, parazitler ve bakterilerin yaptıklarıyla uğraştık:

-Sağlık ocaklarında, kondom dağıtımı. (Aile planlaması hizmetleri içinde)
– Genelevde çalışanlarının her birine, muayene için kullanılan  vaginal spekulum ve dezenfektan temin ettirilip, nasıl temizleyecekleri hakkında eğitim verilmesi.
-Tüm çalışanlara hijyen konusunda eğitim verilmesi.                                        -Aşılama çalışmaları.

Hepatit B taşıyıcıları hasta değildir ancak hastalık bulaştırırlar. Kan ve cinsel yol ile. Etrafında bulunan ailesi ve çalışma arkadaşlarına Hepatit B aşısı yapılır. Üç dozdur. 0, 1, 6 ay şeklinde yapılır. Tetanos aşısının ilk üç dozuyla, farklı kollardan olmak üzere aynı anda yapılabilir. Koruyuculuğu yüksektir. Ömür boyu koruyuculuğu olsa da, beş yılda bir hepatit markerlerine baktırılmalıdır. Bazen, ‘tekrar’ aşı gerekebilir. Hijyen kurallarına da dikkat edildiğinde bir sorun olmaz. Işe giren çalışanın, taşıyıcı olduğu sonradan tespit edilirse, yasal olarak işveren, işten çıkaramaz.

İşyeri hekimliği yaptığım zamanlardan birinde, hepatit B hastalığı ve  taşıyıcılığı nedir bilmeyen  bir isg personeli, verdiği eğitimlerden birinde   “Dikkat edin aranızda öcü var. ” Der gibi benzer cümlelerle  felaket tellallığı yaparak, çalışanın arkadaşlarının arasında rencide  olmasına neden olmuştu. Bunu epey bir zaman  sonra çalışanın kendinden öğrendiğimde çok üzülmüştüm

Böylesi hatalar kabul edilemez. Sağlık gibi önemli bir konu, sohbetlere malzeme edilemez. Hele de kişiler, yetkin ve yetkili değillerse…

Penceremden İnciler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir