Bugün martın ikisi. Belediye başkanlığı seçimleri ay sonunda. Tüm partiler durmadan canla başla çalışıyor. Adaylarını belirlediler. Sonunda kazananlar olacak, kaybedenler de. Hepsinin birincil amacı bulunduğu bölgelere hizmet etmek. Daha sonrasında ülke yönetimi için ne kadar ileriye gidilebiliyorsa bunun için çalışmak…
Bakın şimdi sizi bir veli toplantısına götüreceğim. Oğlumun lisede okurken yapılan bir veli toplantısına. Sınıfta tüm veliler oturuyor ve sırayla tüm öğretmenler içeri girip bizlerle konuşuyorlardı. Hiç unutmuyorum ve o gün bana bir farkındalık da kazandırmıştı. Sıra tarih öğretmenine gelmişti.
Dedi ki: “Çocuklarınızın meslek seçimi çok önemli. Bizim zamanımızda başarılı çocukları matematik fen bölümlerine yönlendirdiler. Ülkeyi yönetmelerini istediklerini ise sözel bölümlere yönlendirdiler. Bu çocuklar hukuk, siyasal, tarih gibi bölümleri seçtiler. Yönetim kadrolarına geçtiler. Başarılı olan çocuklarımız mühendislik, tıp, gibi meslekler edindiler ve diğerleri tarafından yönetildiler. Yüksek puanlar alarak tıbbı seçenlere, adeta siz hastalarınıza bakın, yönetmek bizim işimiz dediler.”
O güne kadar hiç bu şekilde düşünmemiştim… Bizim zamanımızda sözel bölümleri notları daha düşük olan arkadaşlarımız seçerdi. Sayısal daha havalı gelirdi sanki. Öğretmendi ve haklı da olabilirdi söylediklerinde. Belki de böyle yönlendirilmiş olabilirdik…
Meslek seçimi de gerçekten çok önemli. Meslek seçerken bir çok faktör önemli. Çocuğun yetenekleri neler, neler ilgi alanına giriyor, kişiliği nasıl, nelerden hoşlanır, yönetme becerisi var mı, liderlik vasıfları var mı, nasıl bir yaşamı yaşamak ister ve daha bunun gibi bir çok soruyu yanıtlamak, bilmek gerekir. Şimdiki gençler bizlere göre daha bilinçli, vizyonları geniş. Kendilerinin farkındalar ve meslek seçimi daha rahat yapılabiliyor. Onlar bilişimin çocukları. Ancak ebeveynlerin bilmesi gerekense meslek seçiminde çocuklarına yardımcı olurken, kendi değerlerini, bu işe karıştırmamaları gerektiğidir. Yaşamımız mesleğimizdir. Mesleğimizi seversek mutlu oluruz. İş yeri hekimliği yaparken, değişik meslek gruplarıyla çalıştım ve bunun ne kadar önemli olduğunu gördüm.
Meslek seçimimde ailemin etkisi oldu diyemem. Onlar hukuk ve tıbbı yakıştırmışlardı bana. Annem tıbbı, babam hukuku. Çalışkan öğrenci ilk başa tıbbı sonra hukuku yazdı. İlk tercihim tıp olduğu için tıbba girdim. Okulumu sevdim. Mesleğimi sevdim. Annem ile babamın etkisi olmadı çünkü zaten benim de başka bir tercihim yoktu. Lisede çoğu arkadaşım benim gibi yapmıştı. Tıp, mühendislik, hukuk sonra öğretmenlikler en sonunda işletme, iktisat gibi bölümleri yazmışlardı tercihleri yaparken. Mühendisliği yazmış mıydım hatırlamıyorum ama ben de sanırım kendimi tıp ve hukuka yakıştırmıştım. İkisi de zor bölümlerdi. Boş dersimiz olmazdı. Bizim sınıflarımız 400′ er kişilik kocaman amfilerde yapılırdı. Amfilerde güneş ışığı yoktu. En zoru ilk üç yıldı. Daha sonraki yıllarda stajlar da başlayınca, daha küçük gruplara ayrılırdık ve o zaman birbirimizi tanıma fırsatını da daha iyi bulurduk…
Yazarken bazen böyle oluyor. Seçimler derken meslek seçimine, üniversiteye kadar geldim. Üniversiteden bahsetmemin bir nedeni var. Sınıf arkadaşımız Ege’nin incisinin kendilerini 35.5’lu olarak ifade eden ilçesinin belediye başkan adayı olmuş. Buna sevindim. Okuduğu okula bakılmaksızın siyasetle ilgilenen herkes yönetim işine talip olabiliyor… Tabi ki, bu işin eğitiminin alınarak yapılması en doğru olanı. Her siyasal, hukuk okuyan siyasetçi olamayabilir. Değişik mesleklerden de bu işi iyi yapabilenler olabilir. Örneklerini görüyoruz. Meslek seçimlerinin ülkemizdeki halini düşünürsek… Yönetim ekip işidir. Belediyelerde danışmanlar, teknik çalışanlar, mühendisler vardır. Arkadaşımız doktor. Bu ekibin içinde ya da başı olarak, hele ki bunca yıllık yaşam okulu birikimi ve tıp gibi en zor başarılabilir bir mesleğin mensubu olarak bu işi de başarmaması için hiç bir neden olmamalı diye düşünüyorum. Ama mutlaka İyi bir ekip ile birlikte. Eğitim ve iyi iletişim de önemli. Şehirlerin, belediyelerin sağlıklı olması gerekli. Bu şekilde bakınca bu ekipte mutlaka sağlığın temsilcisinin de bulunması, toplum sağlığı ve sağlıklı kentleşme adına da önemli olmalı… Bugün sınıf arkadaşlarına destek olmak için 83 ‘lü grubun yürüyeceğini öğrendim; 35.5 ta. Katılamadım ama buradan destek olmak istedim. 83’lüler daha önce güzel projelere de imzalar attılar ve hepsi de başarılılar…
Arkadaşıma buradan selamlarımı göndererek kendisine başarılar dilerim. Tüm 83 ‘lü arkadaşlarıma da saygı ve sevgilerimle…